دنیای پر تحول امروز با تغییرات سریع و مداوم همراه است به گوذه ای که این تغییرات اموزش نونهالان را با روشهای سنتی غیر ممکن می سازد. پاسخگویی به نیازهای امروز و فردای دانش اموزان ایجاب می نماید که دانش روز در قالب روشهای متناسب و جدید به دانش اموزان ارایه گردد. بدین لحاظ معلمان مجبورند ضمن انکه محتوای اموزشی را با نیازهای جامعه منطبق می نمایند ، روشهای متناسب با آ ن را نیز کشف و اعمال کنند.
تغییر وتحول در محتوا و روش ، بدون مشورت وکمک متقابل معلمان با یکدیگر امکانپذیر نیست و این امر در شورای معلمان که محیطی برای تبادل تجربه هاست ، بهتر تحقق می یابد. برای دستیابی به این نیاز لازم است شورای معلمان را تجهیز کرد و جوی را در مدرسه ایجاد نمود که در آن آموزش با محیط اجتماع وباتحولات آن انطباق یابد. هدف از تشکیل جلسات شورای معلمان پیدا کردن راه حل های منطقی برای رفع نارساییهای اموزشی است (عسگریان،1373).
شورای معلمان موقعیتی فراهم می کند که در آن فکر جمعی و طرحریزی گروهی شکل می گیرد وفرصت برای ارائه عقاید و آرای سودمند مهیا می شود و معلمان به شناخت بهتر امور مدرسه توفیق پیدا می کنند. در این جلسات، تبادل اندیشه و نظر در مورد بسیاری از امور آ موزشی موجب رشد و پرورش اعضای هیات اموزشی می شود(طوسی، ). در زمینه ی بهبود و غنی سازی شورای معلمان و استفاده بهتراز آن، می توان راهبردهای زیر را ارایه نمود: - تشکیل شورا باید با برنامه و اطلاع و دعوت قبلی باشد و ساعت شروع و خاتمه آن با استفاده از نظرات معلمان تنظیم اعلام شود.
- مشخص نمودن مکان شورا و توجه به مواردی از جمله گنجایش ،نور، دما، صندلی ، وسایل صوتی ، دور از سر و صدا بودن و ...
- مشخص نمودن موضوعات مورد بحث در جلسات ، تا شرکت کنندگان بتوانند اطلاعاتی در زمینه ی بحث مورد نظر جمع آوری کنند.
– تنظیم برنامه های شورا به نحوی که علاقه ی معلمان را به فعالیتهای حرفه ای افزایش داده و باعث ایجاد انگیزه شود.
– انتخاب دبیر جلسه برای نوشتن گزارش هر جلسه و تعیین رابط میان مدیر و معلمان به منظور طرح نظرات معلمان و مشخص کردن موضوع نشست بعد.
-- تشکیل شورا به منظور آشنایی و آگاهی معلمان از شیوه نامه ها ، قوانین، شرح وظایف ، امتحانات، نظا م نمره دادن ، الگوهای تدریس، روشهای نوین ارزشیابی و نحوه فعال سازی دانش آموزان در فرایند اموزش. – بحث در مورد دانش آموزان مشکل دار و ارائه ی راه حلهای مناسب و مطلوب به منظور حل مشکلات این گونه دانش آموزان.
– بحث و تبادل نظر در خصوص تقویت روابط مربیان و معلمان و اولیای دانش آموزان.
– تشکیل شوراهای پایه ای به منظور تبادل نظربین معلمان هم پایه در خصوص بودجه بندی و نحوه ی تدریس و روشهای یاددهی ویاد گیری حداقل دو هفته یکبار ودو یا سه هفته پیش از شروع سال تحصیلی.
- تشکیل شوراهای معلمان به صورت کارگاه آموزشی به نحوی که استاد از خارج و دستیار از خود معلمان باشد.
– تشکیل شورا در قالب بازدید از مراکز علمی (در خارج از مدرسه) و بحث و انتقاد از مشاهدات.
– تدریس معلمان در شورا به صورت نوبتی به منظور مجهز شدن معلمان به الگوهای برتر تدریس.
– دعوت از استادان مجرب ومتخصص در خصوص آموزش مسایلی نظیر نحوه تهیه طرح درس ، نحوه ی تدریس، نحوه ی به کار گیری فن آوری و…
- تشکیل شورا در قالب کارهای تحقیقی معلمان و ارائه ی نتایج در شورا.
– دعوت از اولیای متخصص دانش آموزان در جلسات شوراهای پایه ای برای رفع مشکلات آموزشی و پرورشی.
– تشکیل شورا به منظور آگاهی از مشکلات معلمان(در صورت قابل طرح بودن) و بحث و تبادل نظر در مورد حل مشکلات.
– ارائه مقالات علمی توسط معلمان در شورا و آشنا کردن معلمان با سایر موسسات علمی و آموزشی.
– نمایش فیلمهای تربیتی و آموزشی در شورا و بحث و تبادل نظر در باره ی آنها.
– اداره کردن شورا به وسیله ی معلمان به صورت نوبتی .
– ارائه ی مطالب مورد بحث در هر جلسه ی شورا به صورت گزارش مکتوب به مدیر مدرسه و پیگیری مدیر برای رفع مشکلات مطروحه در شورا.
– تنظیم محتوای شورا به گونه ای باشد که علاوه بر افزایش اطلاعات علمی و حرفه ای ، به طرح خلاقیت و ابتکارمعلمان بپردازد و به حل مشکلات آنان کمک کند.
– اداره کننده ی جلسه باید وقت شناس،خوش برخورد، مسلط به مسائل مورد بحث و بی طرف باشد. ضمنا" توانایی اداره ی جلسه را داشته باشد.
– شرکت کنندگان باید وقت شناس بوده ضمن آشنایی با موضوع بحث، تجربیات خود را ارائه دهند و به نظرات عقاید دیگران احترام بگذارند.